Spremeni tri stvari

opazovalec

“Spremeni tri stvari” je igra, ki krepi koncentracijo in sposobnost opazovanja. Po drugi strani pa omogoči opazovani osebi, da sprejme to, da je pod drobnogledom. Marsikdo se v “resničnem” življenju počuti precej nelagodno, ko zazna, da je opazovan ter pri tem doživlja zadrego – pogosto tudi zato, ker ne ve, čemu je opazovan. Pri tej igri v varnem in nadzorovanem okolju lahko preizkuša svoje odzive, ko je opazovan. Velja tudi nasprotno.

Kako se igra? Igra se jo v dvojicah, in sicer je nekdo vedno opazovalec, drugi pa opazovani. Igralca stojita drug nasproti drugega in se eno minuto podrobni opazujeta. Dogovorita se, kdo bo na začetku prevzel katero vlogo: opazovalca ali opazovanega. Opazovalec zapre oči, medtem opazovani na sebi spremeni tri stvari – lahko so minimalne, na primer, če so bile hlačnice prej zavihane, jih lahko odviha (ali samo eno), če je bila prečka prej na eno stran, se lahko to spremeni, če so bili rokavi zavihani, se jih lahko spusti malo niže, odmakne se lahko kos nakita, ura, … Prepuščeno domišljiji posameznika. Ko je pripravljen, pozove opazovalca, da odpre oči in ugane, katere so te tri spremembe.

Igro se lahko v prirejeni obliki uporabi tudi v pri oblikovanju dramskega lika, ko preizkušamo, kako spremembe, ki jih v govoru ali gibu oziroma obrazni mimiki itd. vplivajo na opazovalca, so dovolj zaznavne, …