Delavnica za odrasle – Čas je, da zlezem iz svoje lupine

“Zagledam jo, kako se smeji. Mogoče je s prijateljicami. Ali pa je sama. Mogoče je zamišljena in ne deluje, kot da bi si želela družbe. Možnosti je veliko. Jaz pa si želim, da bi jo spoznal. Srce mi prične hitreje delovati, iščem prave besede, s katerimi bi jo ogovoril, potem pa začutim cmok v grlu. Pomislim, da ji ne bom všeč. Zato na koncu opustim svoj namen. In potem mi je žal.”

shy1

Zgodba, ki jo je izkusil že skoraj vsak od nas. Nekateri vzpostavijo stik, drugi pa se ustavijo, saj občutijo preveliko nelagodje, da bi nadaljevali. V tujini, še posebej v Veliki Britaniji, so za premagovanje takih in podobnih ovir v zadnjem času vedno bolj priljubljene delavnice, ki s pomočjo kreativnih procesov pomagajo ljudem, da zlezejo iz svoje lupine, njihov primarni namen pa je osebni razvoj. Gre za uporabo kreativnih procesov, kot so improvizacija, gib, igra in igranje, uporaba glasu, igranje vlog in podobno z namenom, da se udeležencem delavnic izboljša samopodoba ter da lahko v varnem okolju preizkušajo situacije, ki jih čakajo v “resničnem življenju”.

Tovrstne delavnice izhajajo iz področja pomoči z umetnostjo in so še posebej primerne za tiste, ki bi se opisali kot sramežljive, rezervirane in ki doživljajo pomanjkanje samozavesti, oziroma se ne počutijo dobro pri navezovanju stikov z novimi osebami. Običajno gre za niz delavnic, ki jih vodijo osebe, ki imajo izkušnje v kreativnem delu in so razvile načine uporabe tehnik, s katerimi pomagajo ljudem, da zlezejo iz svoje lupine.

Udeleženci delavnic, ki so prešli celoten proces, lahko zgradijo trdno samopodobo in se v življenju bolj zabavajo in igrajo, premagajo strah pred navezovanjem stika z novimi ljudmi, premagajo strah pred tem, da bi izstopali in/ali da bi imeli zavezane jezike v družabnih situacijah ter premagajo sramežljivost, rezerviranost in/ali omejitve, ki jih izkusijo introvertirani ljudje, kar lahko vpliva na vsa področja življenja (tudi na karierno).

5425340-Winners-and-happy-men-Stock-Vector-silhouette-man-jumping

V času trajanja delavnic udeleženci poiščejo svoj kreativni izraz, preko katerega se gradita samozavest in samozaupanje, razvijajo zaupanje in odnos z drugimi osebami, razvijajo socialne veščine, spodbujata pa se tudi domišljija in igrivost. Pridobijo torej večjo samozavest, močnejše zaupanje v same sebe,globlje razumevanje lastnih čustev, boljši nadzor nad čustvi, večjo sposobnost reševanja problemov,orodja za premagovanje sramežljivosti, izstopijo iz svoje lupine, povišajo svoj ustvarjalni potencial, zgradijo zaupanje do drugih ljudi, zmanjšajo nivo stresa in anksioznosti.

Zavod za raziskovanje, ustvarjanje in učenje Azum pripravlja izkustvene delavnice, kjer udeleženci v varnem okolju razvijajo in vadijo tisto, kar v teoriji že poznajo, vendar pa v praksi v “resničnem” življenju nikakor ne gre.